Daklozen geholpen door innovatieve projecten in hotels

Bruss’help publiceert vandaag op haar website haar tweede evaluatierapport over projecten in hotels voor dak- en thuislozen. Het rapport belicht hun meerwaarde voor het (her)openen van sociale rechten en de (her)inschakeling van dit doelpubliek.

De projecten in hotels zijn geëvolueerd van noodhulpvoorzieningen naar inschakelingsvoorzieningen. Opgericht in 2020 als antwoord op de coronacrisis, boden ze gratis en onvoorwaardelijke opvang aan. Sinds 2021 hebben ze zich ontwikkeld tot transitopvang en bieden ze een intensieve begeleiding aan, gericht op het (her)openen van sociale rechten en de (her)inschakeling van daklozen. Ook daalde het aantal plaatsen geleidelijk aan maar fors: van 950 plaatsen in mei 2020, naar 182 plaatsen in december 2021, tot 68 plaatsen vandaag.

Het rapport vermeldt meerdere voordelen. De gehuisveste personen kunnen hun zelfvertrouwen herwinnen, werken aan hun kwetsbaarheden, ze krijgen een eigen plek (privacy), kunnen hun sociale rechten (her)openen en zoeken naar (en toegang vinden tot) permanente huisvesting. Deze zaken worden nog gemakkelijker als een OCMW een partner is in het project.

Een andere nieuwigheid: door een lagere financiële bijdrage te vragen aan de begunstigden (één derde van het inkomen) in vergelijking tot de onthaaltehuizen, konden de projecten laagdrempeliger zijn. Zo konden ze heel uiteenlopende profielen van personen opvangen, zoals mensen met meerdere problemen om toegang te krijgen tot hulp en tot hun rechten: gevangenisverlaters, mensen met verslavingen en/of mentale problemen en/of zonder verblijfsvergunning…).

Lees meer:

Afdrukken