02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Beste partners,

 

Wij nodigen u uit om deel te nemen aan dit onderzoek, geleid door de AMA, over geweld binnen de Brusselse daklozenhulp- en opvangdiensten.

 

Dit onderzoek maakt deel uit van het actie-onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd over het thema geweld in onze sector in Brussel. Dit actie-onderzoek heeft tot doel, via onderzoeksgroepen en uw antwoorden op deze enquête, een vollediger inzicht te krijgen in het thema geweld en om contextuele en structurele oplossingen te bieden die hierop zijn aangepast.

 

Wij willen dat de verschillende beroepen in de sector vertegenwoordigd zijn. Daarom nodigen wij u uit om deze enquête door te sturen naar al uw collega's, ongeacht hun functie. Het is ook belangrijk dat iedereen (ook de coördinatie- en directieposities) de enquête invult in eigen naam, op basis van hun eigen ervaringen.

 

Het invullen van deze enquête zal ongeveer 30 minuten van uw tijd in beslag nemen en is geopend gedurende een maand vanaf de datum van deze e-mail, dus tot 27 juni.

Uw antwoorden zijn anoniem.

 

Om toegang te krijgen tot de enquête, klik op de volgende link: https://forms.NotAllowedScript667b1ab48ded9office.com/e/HJ2Z7KNG8b

Wij danken u bij voorbaat voor uw deelname.

 

Met vriendelijke groet,

 

Het Bruss'help-team

Afdrukken E-mailadres

Opgericht bij het Besluit van 18 juni 2018, is Bruss'help belast met het coördineren van noodhulpen en integratiediensten voor daklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ten dienste van de actoren die zich bezighouden met daklozen en mensen met slechte huisvesting, heeft het de volgende missies: hulp bij planning, studie van het probleem van dakloosheid, ontwikkeling van een geïntegreerde preventieve aanpak en doorverwijzing van gebruikers naar duurzame oplossingen (toegang tot zorg, sociale rechten, huisvesting, enz.).

In drie punten is Bruss'help:

 • "Studeren": gegevens verzamelen en analyseren, oplossingsgerichte beoordelingen produceren op basis van haar expertise en die van de actoren op het terrein. 
 • "Coördineren": zorgen voor de afstemming van noodhulpen en integratiediensten in overleg met de actoren op het terrein, de aanverwante sectoren en de overheid.
 • "Doorverwijzen": dakloze personen of mensen die begeleiding nodig hebben verwijzen naar de bevoegde hulp en organisaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Volgens de statuten van de vereniging: "Elke natuurlijke of rechtspersoon die geïnteresseerd is in de sociale doelstellingen van de vereniging kan een vertegenwoordiger voorstellen en een schriftelijk verzoek tot lidmaatschap indienen bij de Raad van Bestuur".

 

Om in aanmerking te komen, moet de kandidaat aan de volgende voorwaarden en vaardigheden voldoen:

 • betrokken zijn bij dakloosheid, professioneel, academisch of persoonlijk;
 • vertegenwoordiger zijn van andere personen, via een mandaat en gedefinieerde communicatiewegen ;
 • belangstelling hebben voor co-constructie en het meenemen van meerdere standpunten ;
 • bereid zijn om zich in te zetten voor het Masterplan.

 

Om uw kandidaatstelling in te dienen, stuurt u uw CV en een motivatiebrief naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. uiterlijk op 31 mei. Vermeld "Kandidaatstelling – A.V. Bruss'help" in het onderwerp van uw e-mail.

 

De kandidaturen worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering die op 14 juni om 14.00 uur zal plaatsvinden.

Afdrukken E-mailadres

Aan het einde van de maand sluit Samusocial zijn centrum in Vorst, dat 150 noodopvangplaatsen biedt aan alleenstaande mannen. De capaciteit van Samusocial zal dus dalen van 1.150 naar 1.000 plaatsen voor daklozen.

 

Eind deze maand loopt de financiering af die het Brussels Gewest ter beschikking stelt om de opvangcapaciteit tijdens het winterseizoen te verhogen.  

 

Ons centrum voor alleenstaande mannen in Vorst gaat na 97 dagen dicht. In totaal, Twee dagen voor de sluiting werden 656 alleenstaande mannen in het centrum gehuisvest, gevoed, verzorgd en begeleid. 

 

"Omdat we de meest kwetsbaren willen beschermen, hebben onze medische, psychologische en sociale teams ongeveer dertig bijzonder kwetsbare bewoners geïdentificeerd die met prioriteit moeten worden doorverwezen naar onze andere faciliteiten na de sluiting van het centrum in Vorst. De personen met de hoogste prioriteit voor verdere huisvesting, werden aangeduid op basis van kwetsbaarheidscriteria zoals leeftijd, medische situatie en psychologische kwetsbaarheid" Arnaud Brouwez, hoofd van het centrum in Vorst.

 

Helaas zal een groot aantal mannen aan het einde van hun verblijf niet meer zeker zijn van opvang, aangezien de huidige accommodatiecapaciteit volledig verzadigd is.

 

Onder die mannen bevinden zich veel verzoekers om internationale bescherming die niet worden opgevangen door Fedasil zoals voorzien in de Opvangwet. Onze teams zijn vooral ontzet door het hoge percentage Palestijnen, waarvan een groot deel lijdt aan ernstige posttraumatische stressstoornis, wat hun toestand nog precairder maakt en voortdurende begeleiding vergt.

 

Opvang voor 1000 mensen per dag, waarvan 500 plaatsen voor gezinnen met kinderen

Op 1 mei bieden 6 noodopvangcentra nog steeds een totale capaciteit van 1000 plaatsen, d.w.z. 500 plaatsen voor gezinnen, ongeveer 150 plaatsen voor alleenstaande vrouwen en ongeveer 350 plaatsen voor alleenstaande mannen.

Geïsoleerde mannen vormen de meerderheid van de daklozen. Naast de honderden verzoekers om internationale bescherming die niet in een Fedasil-centrum terecht kunnen, zijn er onder de geïsoleerde mannen ook veel mensen zonder papieren die weinig of geen hulp krijgen om uit hun situatie van dakloosheid te geraken. Het gebrek aan mogelijke oplossingen voor deze groep maakt hen een van de sterkst getroffen groepen van de verlaagde opvangcapaciteit. 

Afdrukken E-mailadres

Beste partners,

 

We willen graag uw aandacht vestigen op de operationele veranderingen die deze week plaatsvinden bij het Humanitaire Hub. 

 

Vanaf 22 april zijn de volgende operationele veranderingen van kracht :

 • De Humanitaire Hub is open voor het publiek van 9.30 tot 17.30 uur, alle dagen van de week behalve woensdag

 • De Humanitaire Hub is gesloten voor het publiek op alle woensdagen, een afhaalmaaltijd wordt geserveerd om 12.00 uur

 • Een warme maaltijd wordt elke dag geserveerd van 12.00 tot 13.00 uur; de kantine is open tot 13.30 uur. Op dit moment wordt er geen avondeten geserveerd

 • De uitgifte van tickets voor toegang tot de volgende diensten vindt plaats op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur, in de kantine (bereikbaar via de Drève Anna Boch):

  • Kledinguitdeling (voor mannen en vrouwen)

  • Medische consultatie (inclusief verloskundige consulten)

  • Sociaal-juridische consultaties

  • Oriëntatie en begeleiding van niet-begeleide minderjarigen

  • Douches (beschikbaar 6 dagen per week, ook op zaterdag en zondag)

  • Sister House bij de receptie

  • RLF (telefoongesprekken en hulp bij het zoeken naar familieleden)

  • Inschrijving op de wachtlijst voor noodopvang van Belrefugees

 • Verbeterde ruimtes voor gezinnen en vrouwen worden momenteel gebouwd, maar zijn al operationeel en toegankelijk via een aparte ingang aan de Avenue du Port 94

 • Een welkomstdesk voor oriëntatie naar interne en externe diensten opent in het dagcentrum

 

We zullen binnenkort hun bijgewerkte brochure met u delen.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Het team van Bruss'help.

Afdrukken E-mailadres

Beste partners,

 

Het mazelprotocol dat eerder in onze Flashes is gecommuniceerd, is nu beschikbaar in het Nederlands:

Mazelprotocol NL

Mazelprotocol FR

 

Opgesteld door COVER, is dit protocol ontwikkeld om duidelijke en nauwkeurige richtlijnen te bieden aan eerstelijns actoren met betrekking tot diagnose, behandeling, preventieve maatregelen en aanbevelingen om om te gaan met de recente toename van mazelgevallen in Brussel.

 

We moedigen u ten zeerste aan om dit protocol te raadplegen om vertrouwd te raken met de procedures en het te verspreiden binnen uw teams.

 

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met het Cover-team via Gaddie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Met vriendelijke groet,

 

Het Bruss'help-team.

Afdrukken E-mailadres